Máte chuť na mäkučké bezlepkové pletenky? Vyskúšajte tento recept! Pletenky sú krásne nadýchané s chrumkavou kôrkou. Chuťovo sú veľmi podobné lepkovým pečivom.
Všetky suroviny na rozkvas si večer zmiešame a necháme kvasiť pri izbovej teplote 7-11 hodín.
Večer si tiež môžete dať napučať psýllium a chia semienka v 300 ml vody.
1. Ráno si vymiešame rozkvas s gélom a pridáme všetky potrebné suroviny na cesto. Kuchynským robotom všetko dobre zmiešame. Jednotné cesto prikryjeme a necháme kvasiť 2 hodiny.
2. Po nakysnutí cesto rozdelíme na 4 časti a každú zvlášť vytvarujeme na pomúčenej pracovnej doske. Z každej časti vyšúľame 3 šúľky a zapletieme ako vrkoč.
3. Pletenky prikryjeme potravinovou fóliou ešte necháme hodinu a pol podkysnúť. Pred pečením pletenky jemne postriekame vodou.
Rúru si nahrejeme spolu s plechom na ktorom budeme piecť pletenky. V spodnej časti rúry dáme starý plech s vodou, ktorú tiež necháme vyhriať.
Pletenky pečieme na 250 °C po dobu 20 minút, potom vyberieme spodný starý plech s vodou, znížime teplotu na 200 °C a pletenky dopekáme ďalších 20 minút.
Môj tip: Ešte predtým ako pletenky vložíte do chlebníka, zabaľte ich do bavlnenej utierky. Správnym uskladnením vám vydržia dlhšie čerstvé. V mikroténovom sáčku vám splesnivejú.
0 komentárov